Finans

Spar n?, lev bedre etterp?!

Ferie- og skattepenger tikker snart inn p? kontoen til mange, og mye tyder p? at b?de evnen og lysten til ? bruke litt av ekstrakronene p? pensjonssparing er ?kende.

– Selvsagt skal feriepengene g? til ferie, og det fins alltid en utgiftspost eller to som st?r p? vent. Likevel ser vi at stadig flere velger ? spare deler av ferie- eller skattepengene for ? sikre alderdommen med en god pensjon, sier Johan Songe, seniorkonsulent i investeringsr?dgivning hos Sparebanken S?r.
?kt kunnskapPensjon og pensjonssparing har tradisjonelt v?rt et tema de fleste ikke forholdt seg til f?r pensjonsalderen n?rmet seg. Dette er i ferd med ? endre seg.
– Mange har trodd at tjenestepensjonen og utbetalingene fra folketrygden vil v?re tilstrekkelig til ? opprettholde det forbruksm?nsteret de er blitt vant til. Slik er det ikke alltid, og vi merker at ogs? unge i ?kende grad tar dette innover seg, forteller investeringsr?dgiver Johan Songe.
Hanne Pedersen (18), russepresident i Ris?r, har f?lgende refleksjoner:
– N?r jeg h?rer ordet pensjon, tenker jeg; en dag skal jeg slutte ? jobbe. Vil jeg da klare meg med det jeg f?r og det jeg har spart?, sier Pedersen og legger til:
– Jeg vet ikke s? mye om pensjon, men vil gjerne vite hvor mye jeg trenger og hvor lenge jeg m? jobbe, utdyper russepresidenten.
H?ster fruktenePensjonisten John Thomas Axelsen (79), vekter i Ris?r, er en kjent og kj?r person i bybildet og har beriket mang en turist med sine hum?rfylte byvandringer i ?Den hvite by?.
– P? min siste repetisjons?velse som 39-?ring delte jeg knappetelt med en forsikringsagent fra Kristiansand. Hver dag i tre uker fors?kte han ? f? meg til ? tegne en avtale om sparing til pensjon. Den siste dagen sa jeg: ?Kom med det hersens papiret!?. Den beslutningen har jeg aldri angret p?. Hvert ?r fra fylte 67 ?r har jeg f?tt utbetalt like mye per m?ned som jeg i sin tid betalte inn per ?r. Og det er fremdeles penger p? kontoen slik at jeg f?r ekstra pensjon noen ?r til, meddeler Axelsen muntert.
Test Sparebanken S?rs pensjonskalkulator.
Viktige sp?rsm?lInvesteringsr?dgiver Johan Songe mener b?de Hanne Pedersen og John Thomas Axelsen peker p? det mest vesentlige rundt pensjon og pensjonssparing, og at det koker ned til tre ting man trenger ? finne ut av:
1. Hvor lenge m? jeg jobbe for ? f? full pensjon, og hvor mye blir det?
2. Hvor mye trenger jeg for ? f? det slik jeg ?nsker som pensjonist?
3. Hvor mye m? jeg spare for ? dekke opp det jeg mangler?
– Pensjonsformuen best?r av b?de tjenestepensjon, folketrygd og egen sparing. Mitt soleklare r?d er ? bruke mest energi p? den delen av pensjonsformuen du selv kan p?virke, alts? sparingen. Kanskje en slump feriepenger eller skattepenger, eller i beste fall litt fra begge, kan v?re starten p? en spareplan som f?rer til en romsligere pensjonstilv?relse. Det er verdt ? tenke p?!, avslutter Johan Songe, seniorkonsulent i investeringsr?dgivning hos Sparebanken S?r.
Les mer p? om pensjon og sparing p? Sparebanken S?rs blogg.

FAKTA OM SPAREBANKEN S?R:
– Sparebanken S?r og Sparebanken Pluss fusjonerte 1. januar 2014.
– Banken har en forvaltningskapital p? rundt 90 mrd kroner.
– Banken har 40 filialer i Agder og Telemark, og sysselsetter om lag 500 ?rsverk.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Tagi: #Aksjonsgruppen Ikke   #Kontaktpersoner Sigmund Clementz   #Magne Wiggen   #Rom Eiendom