Sovner fra nattmaten ? starter komfyrbrann

Mange unge menn liker ? steke bacon, p?lser eller frossenpizza etter en tur p? byen eller fest. Dessverre sovner mange fra matlagingen, og utsetter seg selv for fare for brann og livsfarlig r?ykforgiftning. (Foto:MorgueFile)

Tr?tte festl?ver sovner fra nattmaten og d?r av kullsvidd frossenpizza og brent bacon. Dropp varm mat hjemme etter festen, velg heller br?dskiver, oppfordrer forsikringsselskapet If.
Alkohol, s?vnmangel og matlaging p? komfyr er en sv?rt d?rlig kombinasjon, p?peker If.
Hver tiende boligbrann her i landet starter p? eller ved komfyren, viser statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
D?r natt til s?ndag
? Eldre mennesker og unge menn er overrepresentert i delen av brannstatistikken som omfatter komfyrbranner. Brannene med eldre oppst?r som oftest p? dagtid, mens menn i 20-30-?rene gjerne rammes av denne typen brann mellom klokken 02 og 06, sier kommunikasjonsr?dgiver Sigmund Clementz i If.
Natt til s?ndag er tidspunktet flest mennesker omkommer som f?lge av t?rrkoking, viser en omfattende Sintef-studie som ble offentliggjort i 2010.
? Det er lett ? minimere risikoen for de s?kalte nachspiel-brannene: Mye er gjort ved ? velge mat som det ikke er n?dvendig ? varme. Dessuten vil jeg tro at det er lettere ? sm?re br?dblingser enn ? sjonglere med stekepanne, fett og h?y varme p? komfyren etter noen ?l, sier fagsjef Terje Hagelund ved If Sikkerhetssenter i Hob?l. Senteret driver med brannforebygging og oppl?ring i brannsikkerhet.
? Det er betydelig tryggere ? sovne med en br?dskive i fanget i stedet for ? ha mat p? full guffe p? kokeplata og f? brannvesenet p? bes?k, legger han til.
Giftige gasser
Sintef Norges branntekniske laboratorium analyserte i 2010 flere titall politirapporter etter komfyrbranner. Ved brannene om natten var flere enn 8 av 10 beruset da brannen oppsto. Rus er sannsynlig ?rsak til at folk glemmer eller sovner fra matlagingen p? komfyren, fastsl?r Sintef NBL.
? Etter en stund er maten t?rrkokt og blitt s? varm at det utvikles r?ykgasser som blant annet inneholder giftig karbonmonoksid. I store nok konsentrasjoner kan gassen f?re til kullosforgiftning og d?d. Hvis ikke maten fjernes fra komfyren kan det dessuten oppst? selvantenning som kan f?re til brann. Brannen kan spre seg raskt til fettet som er i kj?kkeviftefilteret. G?r dessuten vifta, vil den gi n?ring til brannen, sier Terje Hagelund i If.
Rusen gj?r at man sover tungt og i mange tilfeller ikke v?kner av r?ykvarsleren. D?mmekraften og koordineringsevnen er ogs? svekket etter alkoholinntak, s? det kan p?virke mulighetene for slukkefors?k. Sintef NBL mener disse tingene bidrar til at d?dsraten er h?yere ved komfyrbranner p? natten enn p? dagen.
Slukkespray p? kj?kkenet
If Skadeforsikring anbefaler optiske r?ykvarslere som er seriekoblet ? og ? ha slukkespray lett tilgjengelig i stue og kj?kken.
? Vi mener alle b?r ha dette slukkemiddelet for h?nden. Fordelen er at du kommer raskt i gang med ? slukke, s? kan andre l?pe etter det store skum- eller pulverapparatet imens, sier Terje Hagelund i If .
Han understreker at slukkespray ikke kan erstatte vanlige brannslukkingsapparater. Den er bare et tillegg.
? Det er imidlertid viktig ? merke seg at ikke alle slukkesprayer slukker fett. Boksene er merket med to eller flere bokstaver. P? kj?kkenet m? du ha en spray som er merket med bokstaven F. Skaff en spray med b?de A, B og F, som ogs? slukker branner i fett, sier Hagelund.

Mer om komfyrbrann: Komfyren er hjemmets brannversting

Pressekontakt i If Skadeforsikring:
Sigmund Clementz, kommunikasjonsr?dgiver, telefon 98 24 98 05 – [email protected]

If forsikrer alt som betyr noe i livet: mennesker, dyr, boliger, biler og mye mer. Vi hjelper ogs? bedrifter slik at de kan fungere som normalt selv om de skulle f? en skade. Takket v?re v?re 6 800 dyktige medarbeidere kan 3,6 millioner kunder i Norden og Baltikum f?le seg trygge p? at de vil f? den hjelpen de trenger – hvis noe skulle skje.

Related posts

Top